​Carita Mahabarata 

Mahabharata nyaritakeun carita konflik antara dua kubu, nyaéta para Pandawa jeung misan maranéhanana, Kurawa, ngeunaan sengketa hak pamaréntahan taneuh Nagara Astina. Penclutna nyaéta Perang Bharatayuddha di medan Kurusetra sarta lumangsung salila dalapan belas poé.Pandawa sarta Korawa mangrupa dua jumplukan jeung sipat anu béda tapi asalna ti karuhun anu sarua, nyaéta Kuru sarta Bharata. Korawa (hususna Duryodana) boga sipat licik sarta sok iri haté jeung kaleuwihan Pandawa, sedengkeun Pandawa boga sipat tenang sarta sok bersabar sabot ditindas ku misan maranéhanana. Ayah para Korawa, nyaéta Dretarastra, pohara menyayangi putera-puteranya. Hal éta nyieun manéhna mindeng dihasut ku iparnya nyaéta Sangkuni, reujeung putera kesayangannya nyaéta Duryodana, ambéh daék ngidinanana ngalakonan rencana jahat nyingkahkeun para Pandawa.

Dina hiji sabot, Duryodana ngondang Kunti sarta para Pandawa pikeun liburan. Di ditu maranéhanana menginap di hiji imah anu geus disadiakeun ku Duryodana. Dina jero peuting, imah éta dibeuleum. Tapi para Pandawa disalametkeun ku Bima ku kituna maranéhanana henteu kabeuleum hirup-hirup dina imah kasebut. Réngsé nyalametkeun diri, Pandawa sarta Kunti asup leuweung. Di leuweung kasebut Bima papanggih kalayan rakshasa Hidimba sarta maéhanana, tuluy nikah ka adina, nyaéta rakshasi Hidimbi. Ti pernikahan kasebut, lahirlah Gatotkaca.

Sanggeus ngaliwatan leuweung rimba, Pandawa ngaliwatan Karajaan Panchala. Di ditu tersiar béja yén Raja Drupada menyelenggarakan sayembara memperebutkan Dewi Dropadi. Karna nuturkeun sayembara kasebut, tapi ditampik ku Dropadi. Pandawa ogé ulubiung ngaluuhan sayembara éta, tapi maranéhanana berpakaian kawas kaum brahmana. Arjuna ngawakilan para Pandawa pikeun meunang sayembara sarta manéhna junun ngalakonanana. Sanggeus éta perkelahian lumangsung alatan para hadirin menggerutu sabab kaum brahmana henteu selayaknya nuturkeun sayembara. Pandawa tarung saterusna meloloskan diri. sesampainya di imah, maranéhanana ngomong ka indungna yén maranéhanana datang mawa hasil meminta-minta. Ibu maranéhanana ogé ngajurung ambéh hasil kasebut dibagi rata pikeun sakumna barayana. Tapi, betapa terkejutnya manéhna waktu nempo yén barudakna henteu ngan mawa hasil meminta-minta, tapi ogé saurang wanoja. Teu antaparah deui, Dropadi nikah ka kalima Pandawa.

Pandawa lima

Kubu Pandawa diwangun ti lima inohong, alatan éta pisan mindeng disebut Pandawa lima. Para Pandawa éta téh:

1. Yudistira

Atawa Puntadewa nyaéta raja nagara Amarta atawa Indrapasta. Sanggeus perang Baratayuda, jadi raja Astina anu boga gelar Prabu Kalimataya. Sipatna: jujur, sabar, haténa suci, berbudi luhur, resep nulungan sasama, mitresna kolot sarta nangtayungan saudara-saudaranya.

2. Bima

Bima ogé dipikawanoh kalayan ngaran Bratasena. Manéhna ogé disebud Bayu Suta alatan dianggap minangka putra ti Déwa Angin. Harti ngaran Bima nyaéta satia dina hiji dangong, teu kungsi mendua sarta teu resep berbasa-basi.

3. Arjuna

Arjuna nyaéta ksatria anu sakti mandraguna, kabogoh para Déwa. Manéhna nyaéta titisan Déwa Wisnu.

Manéhna katelahna lelananging jagad, parasnya pohara tampan sarta euweuh tandingannya. Sipatna: Resep nulungan sasama, gemar bertapa, cerdik sarta pandai, ahli diwidang kabudayaan sarta kasenian sarta berjiwa ksatria. Tapi aya kelemahan anu henteu kaci diteladani sarta dilarapkeun dina jaman ayeuna nyaéta beristri loba.

4. Nakula

Nyaéta baraya kembar Sadewa. Nakula saurang ahli dina widang Tatanén.

5. Sadewa

Manéhna dilahirkan kembar jeung Nakula. Sanggeus perang Baratayuda, Sadewa jadi raja jeung Nakula di Mandraka. Sadewa nyaéta ahli dina widang peternakan.

Kurawa

Kurawa mangrupa jumplukan antagonis dina carita Mahabharata. Jumlah maranéhanana aya saratus, tapi dua sipat utamana nyaéta Duryodana sarta Dursasana.

1. Duryodana

Manéhna mangrupa putra pangkolotna di jumplukan Kurawa. Duryodana digambarkan pohara licik sarta telenges. Cacak miboga watek jujur, manéhna gampang terpengaruh hasutan alatan kedunguannya sarta biasa diogo ku kolotna.

2. Dursasana

Manéhna nyaéta salah saurang Kurawa anu cukup kaceluk. Awakna gagah, sungutna rubak sarta miboga sipat songong, resep bertindak sewenang-wenang, menggoda wanoja sarta gumbira ngécé batur.

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s