​Cerita Wayang Ramayana

Carita Ramayana (Bahasa Sunda)

Carita Ramayana nyaéta hiji carita kepahlawanan. Inohong utamana, Rama, saurang pewaris tahta Karajaan Kosala.Tapi, manéhna leuwih milih pikeun hirup di leuweung babarengan pamajikanana, Sita sarta adina, Laksamana. Sabot cicing di leuweung, Rama kudu nyanghareupan buta ngaranna Rahwana anu nyulik pamajikanana . Ramayana sabenerna dicokot ti ceritera anu bener-bener lumangsung di daratan India.Basa éta daratan India diéléhkeun ku India Lautan anu ogé disebut taneuh Srilangka atawa Langka, anu dina pewayangan disebut Alengka. Inohong Rama nyaéta pahlawan nagari India daratan, anu saterusna junun menghimpun kakuatan rahayat anu dilukiskan minangka pasukan kera lulugu Prabu Sugriwa. Keur taneuh anu direbut pangawasa Alengka dilukiskan minangka Dewi Sinta (dina basa Sanskerta hartosna taneuh). Dina pangjajahan ku nagari séjén, umumna sagala aturan nagara sarta budaya hiji bangsa baris gampang baganti sarta robah tatanan, anu digambarkan mangrupa kesucian Sinta anu diragukan diragukan.

Mangka sanggeus Sinta dileupaskeun, manéhna saterusna pati obong, anu hartina kaayaan nagari India mimitian dibenahi, kalayan ngarobah aturan sarta melenyapkan kabudayaan si urut pangjajah anu sempet ngembang di India. sabenerna dicokot ti ceritera anu bener-bener lumangsung di daratan India. Waktu éta daratan India diéléhkeun ku India Lautan anu ogé disebut taneuh Srilangka atawa Langka, anu dina pewayangan disebut Alengka. Inohong Rama nyaéta pahlawan nagari India daratan, anu saterusna junun menghimpun kakuatan rahayat anu dilukiskan minangka pasukan kera lulugu Prabu Sugriwa. Keur taneuh anu direbut pangawasa Alengka dilukiskan minangka Dewi Sinta (dina basa Sanskerta hartosna taneuh). Dina pangjajahan ku nagari séjén, umumna sagala aturan nagara sarta budaya hiji bangsa baris gampang baganti sarta robah tatanan, anu digambarkan mangrupa kesucian Sinta anu diragukan diragukan. Mangka sanggeus Sinta dileupaskeun, manéhna saterusna pati obong, anu hartina kaayaan nagari India mimitian dibenahi, kalayan ngarobah aturan sarta melenyapkan kabudayaan si urut pangjajah anu sempet ngembang di India.. Tilu baraya téréna ngaranna Barata, Laksmana sarta Satrukna. Rama lahir ti pamajikan kahiji Dasarata ngaranna Kausala, Barata ti pamajikan duanana ngaranna Kaikeyi sarta Laksmana sarta Satrukna ti pamajikanana katilu ngaranna Sumitra. Maranéhanana hirup rukun.

Saprak rumaja, Rama sarta Laksmana berguru ka Wismamitra ku kituna jadi nonoman tangguh. Rama saterusna nuturkeun sayembara di Matila ibukota nagara Wideha. Berkat keberhasilannya metot busur pusaka milik Prabu Janaka, manéhna dikadoan putri cikalna ngaranna Sinta, sedengkeun Laksmana dinikahkan jeung Urmila, adi Sinta.

Sanggeus Dasarata kolot, Rama anu direncanakan pikeun ngagantikeunana jadi raja, gagal sanggeus Kaikeyi ngingetkeun pasini Dasarata yén anu ngabogaan hak luhur tahta nyaéta Barata sarta Rama kudu dipiceun salila 15 (lima belas) warsih. Luhur dasar pasini éta pisan kalayan lapang harigu Rama indit ngumbara ka leuweung Dandaka, sanajan dihalangan indungna atawa Barata sorangan. Kepergiannya éta dituturkeun ku Sinta sarta Laksmana.

Tapi kaangakatan Rama nyieun Dasarata hanjelu sarta pamustunganana maot. Pikeun ngeusian kekosongan singgasana, para petinggi karajaan sapuk mengangkat Barata minangka raja. Tapi manéhna nampik, alatan nganggap yén tahta éta milik Rama, sang lanceuk. Ku kituna Barata dibiruyungan parajurit sarta punggawanya, mapag Rama di leuweung. Waktu papanggih lanceukna, Barata bari ceurik ngunggelkeun perihal pati Dasarata sarta menyesalkan karék indungna, ku kituna manéhna sarta para punggawanya ménta ambéh Rama balik ka Ayodya sarta naék tahta. Tapi Rama nampik sarta tetep ngalaksanakeun titah ayahandanya sarta henteu menyalahkan sang ibu téré, Kaikeyi, sakaligus membujuk Barata ambéh daék naék tahta. Sanggeus narima sapatu ti Rama, Barata balik ka karajaan sarta jangji baris ngajalankeun pamaréntahan minangka wawakil lanceukna

Loba cobaan anu disanghareupan Rama sarta Laksmana, dina pengembaraannya di leuweung. Maranéhanana kudu nyanghareupan para buta anu meresahkan masarakat dikira-kira leuweung Kandaka éta. Satru anu menjengkelkan nyaéta Surpanaka, raksesi anu hayangeun Rama sarta Laksmana jadi salakina. Balukarna, irung sarta ceuli Surpanaka dibabat nepi ka pegat ku Laksmana. Kalayan nahan gering sarta éra, Surpanaka mengadu ka lanceukna, nyaéta Rahwana anu jadi raja buta di Alengka, bari membujuk ambéh Rahwana ngarebut Sinta ti leungeun Rama.

Jeung bantuan Marica anu ngarobah diri jadi kijang keemasan, Sinta junun diculik Rahwana sarta dibawa ka Alengka.

Pancen : Analisis ku hidep Carita Ramayana di Luhur:

  1. Jieun sinopsis/epik carita di luhur?
  2. Piwuruk naon anu bisa di petik kuurang tina carita di luhur?
  3. Ceuk hidup eta carita kaharti ku akal heunteu?
  4. Caritakeun ku hidep karakter Rama?
  5. Caritakeun ku hideup karakter Rahwana?
  6. Tulis keritik atawa kesan hidep kana carita di luhur?
  7. Naon bedana dongeng jeung carita wayang?
Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s